هر آنچه درباره اجزای دزدگیر اماکن لازم است بدانیم
هر آنچه درباره اجزای دزدگیر اماکن لازم است بدانیم
هر آنچه درباره اجزای دزدگیر اماکن لازم است بدانیم
در این ساعت فروشگاه مدرن الکترونیک مجموعه کاملی از اطلاعات مورد نیاز در مورد اجزا دزدگیر اماکن را برای شما کاربران گرامی تهیه و تدوین کرده است. برای مشاهده این مطالب در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

معرفی کامل اجزا دزدگیر اماکن

 

I– واحد کنترل ساختمان (PCU)، پنل کنترل زنگ هشدار (ACP) یا همان پنل یا کیت

پنل به منزله مغز یا همان مرکز پردازش برای دزدگیر اماکن می‌باشد.
این قسمت از اجزا دزدگیر اماکن ، توانایی خواندن سیگنال‌های ورودی.
، وضعیت روشن/خاموش و تشخیص ورود غیر مجاز را دارد. مدل‌های پیشرفته آن، به شکل یک یا چند بورد کامپیوتری می‌باشد. که داخل یک محفظه فلزی قرار دارد و به یک منبع تغذیه متصل می‌باشد.

در تصاویر زیر می‌توانید یک پنل را مشاهده کنید.:

 حسگر یا سنسور

حسگرها تجهیزاتی هستند. که هر کدام مانند حواس پنجگانه انسان به فعالیت‌های خاصی حساسند. و آن فعالیت‌ها را تشخیص می‌دهند. سنسورها با استفاده از این ویژگی. یاد شده اقدامات غیر مجاز را در اماکن شناسایی می‌کنند. این سنسورها اطراف، یا داخل منطقه تحت پوشش نصب می‌شوند. حساس بودن سنسورها به فعالیت خاص، سنسورها را از نظر نحوه و روش عملکرد. با هم متفاوت می‌کند. از جمله این عملکردها می‌توان به نظارت بر درب‌های ورود. و خروج و پنجره‌ها، نشان دادن حرکت، صدا، ارتعاش و … اشاره نمود.

 

انواع حسگر دزدگیر اماکن

 

۱- سوییچ‌های آب‌بندی شده

مگنت باسیممگنت لادری

این نوع سنسورها، جزو رایج‌ترین سنسورهای دو قطعه‌ای می‌باشند.
این سنسورها مجهز به یک سوئیچ رشته‌ای رسانا هستند. که در اثر میدان مغناطیسی عمل می‌کند. این سوئیچ در اثر نزدیک و دور شدن به قطعه دوم. (که مجهز به آهنرباست)، on و یا off می‌شود. این طرز عملکرد، در همراهی با جریان برق (اغلب ۱۲ ولت) باعث می‌شود تا پنل دزدگیر اماکن، به راحتی کار خود را انجام دهد. این نوع از حسگرها، بسیار پرطرفدار می‌باشند و هم بصورت بی‌سیم و هم باسیم در بازار عرضه می‌شوند.

۲- ردیاب های مادون قرمز انفعالی

سنسورهای مادون قرمز انفعالی (Passive infrared detectors.) از رایج ترین نوع سنسورها در ساختمان‌های کوچک تجاری و خانگی هستند.
این نوع از سنسورها دارای قیمت مناسب و عملکرد قابل اعتمادی هستند. اصطلاح انفعالی به این دلیل استفاده می‌شود که سنسور، از خود، انرژی و یا اشعه‌ای تولید نمی‌کند و تنها از طریق ردیابی و تشخیص حرارتی اشیای اطراف عمل می‌کند.
این نوع حسگرها که حسگر PIR نیز نامیده می‌شوند.، توانایی تشخیص حرکتی را ندارند؛
بلکه اساس کار آن‌ها تغییر. ناگهانی دما در نقطه مورد نظر است. زمانی که یک فرد مزاحم، از جلوی سنسور عبور می‌کند، دما. به صورت ناگهانی از درجه حرارت محیط تا درجه حرارت بدن انسان افزایش خواهد یافت. این تغییر سریع، باعث شناسایی عامل. مزاحم توسط ردیاب مادون قرمز انفعالی خواهد شد.
سنسورهای PIR بر روی دیوار و یا سقف نصب می‌گردند و میدان دید مختلفی دارند. میدان دید این سنسورها ممکن است تا ۳۶۰ درجه نیز برسد.

۳- ردیاب‌های فروصوت

اساس کار این ردیاب‌ها، شناسایی امواج صوتی در حوزه فرکانسی کمتر از ۲۰ هرتز می‌باشد.
گوش انسان قادر به شنیدن این دامنه از فرکانس امواج صوتی نمی‌باشد. فوران‌های آتشفشانی، زلزله، باز و بسته کردن درب‌ها و پنجره‌ها از جمله پدیده‌هایی می‌باشند که منجر به تولید امواج صوتی فروصوت می‌شوند. این امواج می‌توانند مسافت چند صد کیلومتر را طی کنند.
یک سیستم کامل شناسایی فروصوت، شامل اجزای زیر است:
  • بلندگو
  • (سنسور مادون قرمز) به عنوان ورودی میکروفون
  • فیلتر فرکانسی
  • مبدل آنالوگ به دیجیتال
  • یک MCU که سیگنال‌های ورودی را آنالیز می‌کند.
فعالیت‌هایی که یک سارق برای ورود به ساختمان انجام می‌دهد، به سرعت و قبل از ورود سارق به داخل ساختمان، توسط ردیاب‌های فروصوت شناسایی می‌شوند.
حساسیت این سنسورها بر اساس اندازه ساختمان و حضور یا عدم حضور حیوانات خانگی، قابل تغییر می‌باشد.

 

۴- ردیاب‌های ریزموج (مایکروویو)

این ردیاب امواج ریزموج یا همان مایکروویو را ارسال کرده و با دریافت مجدد این امواج
هرگونه کاهش را در شدت پرتو ثبت می‌شود. این دستگاه‌ها هم برای محیط داخلی
و هم برای فضای بیرونی ساختمان قابل استفاده می‌باشند. به منظور کاهش هشدارهای کاذب، لازم است این ردیاب با یک سنسور PIR یا Dual Tec ترکیب گردد.
اساس کار این ردیاب‌ها نیز پدیده دوپلر می‌باشد و در اثر تغییر در انرژی امواج دریافتی، هشدار دزدگیر اماکن فعال خواهد شد.

۵- ردیاب‌های دود، حرارت و کربن مونوکسید

امروزه اکثر سیستم‌های دزدگیر اماکن مجهز به سیستم تشخیص دود/حرارت و کربن مونوکسید می‌باشند. این سنسورها بصورت ۲۴ ساعته فعال هستند. در حسگرهای دود و حرارت، از روش های مختلفی برای شناسایی خطر آتش سوزی استفاده می‌شود. حسگر کربن مونوکسید نیز از مسمومیت با این گاز خطرناک پیشگیری می‌کند.
سنسورهای قدیمی دود، یک نوع سنسور یونی بودند. اساس کار این سنسورها به این شکل است که بین دو صفحه فلزی جریان الکتریکی ایجاد می‌شد و در اثر ورود دود به محفظه و برقراری جریان بین این دو صفحه فلزی، سیستم هشدار فعال می‌شد. آتش سوزی‌های سریع مثل آتش سوزی اجاق گاز، کاغذ و مایعات قابل اشتعال فورا توسط این سنسورهای یونی تشخیص داده می‌شوند.
نوع مدرن‌تر و امن‌تر سنسورهای دود و حرارت، سنسور فوتوالکتریک می‌باشد. اساس کار این سنسورها یک منبع نورانی که داخل سنسور الکتریکی حساس به نور قرار گرفته است می‌باشد. مسیر عبور نور در حالت طبیعی، مستقیم است. وقتی دود وارد محفظه می‌شود، نور کمی دچار پراکندگی می‌شود و در این زمان است که هشدار دزدگیر فعال خواهد شد.
سنسورهای فوتوالکتریک معمولا قادرند در مراحل اولیه و قبل از این که شعله‌های آتش زیاد شوند، آن را تشخیص دهند.

۶- ردیاب های حرکتی

سنسورهای حرکتی مختلفی وجود دارد که هرکدام دارای سازوکار متفاوتی هستند. از جمله این سازوکارها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • سیستم مادون قرمز
  • اولتراسونیک
  • ارتعاشی
  • و…
نوع دیگر سنسورهای حرکتی سنسورهای تکنولوژی دوگانه یا Dual technology هستند.
در سیستم‌های Dual technology دو یا چند سیستم حسگر با سازوکار مختلف با هم ترکیب می‌شوند تا جلوی هشدارهای کاذب گرفته شود.
ردیاب‌های حرکتی یکی از مهم‌ترین اجزا دزدگیر اماکن می‌باشند و می‌توانند فضای گسترده‌ای را تحت پوشش قرار دهند.

۷- ردیاب‌های شکستن شیشه

شوک-سنسورحسگرهای شکستن شیشه به منظور حفاظت قسمت ورودی ساختمان‌ها استفاده می‌شوند. این حسگرها در نزدیکی شیشه‌ها نصب می‌شوند و صدای ناشی از شکستن شیشه را تشخیص می‌دهند. فرکانس امواج منتشر شده ناشی از شکستن شیشه بسته به نوع شیشه و پوشش پلاستیکی درون آن بین ۳ تا ۵ کیلوهرتز است. حسگرهای شکستن شیشه به این بازه فرکانسی حساسند و به محض دریافت آن دزدگیر اماکن فعال می‌شود.

۸- پدال

از این سنسورها می‌توان در مواقعی که دزدگیر اماکن خاموش (غیرفعال) است استفاده کرد.
جهت آشنایی کامل با نحوه کارایی و نصب و انواع پدال دزدگیر اماکن به مطلب هر آنچه درباره پدال دزدگیر اماکن باید بدانیم مراجعه نمایید.

III– تجهیزات هشدار دهنده

وضعیت خطر تشخیص داده شده توسط دزدگیر اماکن، توسط سیستم هشدار دهنده به کاربر یا نیروهای امنیتی و ویژه اعلام می‌شود. اکثر این هشدارها به شکل زنگ، آژیر و یا چراغ‌های چشمک زن می‌باشند. تجهیزات هشدار دهنده دو کارایی مهم دارند:
  • اطلاع رسانی فعالیت مشکوک به صاحبان ساختمان
  • ترساندن سارقان
نکته: تجهیزات هشدار دهنده به منظور اطلاع رسانی وضعیت آتش و دود در ساختمان نیز استفاده می‌شوند.
برخی از این دستگاه‌ها برای مطلع ساختن کاربرها با تعداد مشخصی از شماره‌های ذخیره شده
در حافظه خود تماس می‌گیرند (سیستم تلفن کننده) و فقط آژیر پخش می‌کنند.
در نوع دیگری از سیستم‌های امنیتی دزدگیر اماکن بجای پخش آژیر به هنگام تماس تلفنی،
آدرس و پیام صوتی را که مالک دستگاه بر روی آن با صدای خود ضبط نموده، پخش خواهد کرد. کاربرد جالب این ویژگی این است که می‌توان یکی از شماره‌های دستگاه را به نیروی انتظامی محله اختصاص داد تا در صورت بروز حادثه این حادثه به پلیس نیز اطلاع داده شود. این دستگاه‌ها می‌توانند ۲، ۸ ،۱۲ و یا ۲۰ حافظه شماره تلفن را در خود ذخیره نمایند و به هنگام خطر به ترتیب لیست شماره گیری کنند.
مهم‌ترین سیستم هشدار دهنده در دزدگیر اماکن بلندگوی دزدگیر اماکن می‌باشد.
صدای آژیر اولین و ابتدایی ترین روش هشدار دادن. در انواع دزدگیرها چه دزدگیر اماکن چه دزدگیر خودرو می‌باشد.
صدای آژیر قوی دزدگیر یک ویژگی مثبت و قابل توجه کاربران می‌باشد. معمولاً بلندگوی بوقی یا وات جهت این کار مناسب می‌‌باشد و بهتر است در نصب بلندگو به نکات زیر توجه نمود:
  • بلندگو در یک جعبه فلزی محکم شده و جلوی جعبه باز باشد.
  • باید آن را در بیرون ساختمان و در قسمت بلندی نصب نمود که دسترسی به آن به سادگی ممکن نباشد.
  • اگر سیم کشی بلندگو توکار باشد، بهتر است. زیرا سارق می‌تواند با قطع کردن سیم بلندگو از ادامه آلارم و یا حتی شروع آلارم آن جلوگیری کند. همچنین اگر از بلندگوی بدون سیم استفاده شود،. مشکل قطع شدن سیم‌های بلندگو نیز وجود نخواهد داشت.
  • می‌‌توان چندین بلندگو در چند نقطه با یکدیگر موازی کرد. و نصب نمود و کمی ضریب ایمنی را بالاتر برد.
مدارات الکترونیکی بلندگو. شامل یک مدار ایجاد پالس و یک مدار تقویت کننده (امپلی فایر) است. در این مدارات بیشتر از ترانزیستورها و IC های قدرت با توان بالا استفاده می‌شود.

IV– تجهیزات امنیتی

این تجهیزات شامل نورافکن، دوربین مدار بسته و لیزها هستند. که حرکات مشکوک را شناسایی کرده و هشدار می‌دهند.

 

V– صفحه کلید

اجزا دزدگیر اماکن

صفحه کلیدها، دستگاه‌های کوچکی هستند که اغلب بر روی دیوار نصب می‌گردند.
این صفحه کلیدها به عنوان یک رابط بین انسان و دزدگیر اماکن می‌باشند.
این دستگا‌ه‌های. کوچک علاوه بر صفحه کلید، دارای یک یا چندین چراغ نشانگر
و یک صفحه نمایشگر نیز هستند.

VI- اتصالات داخلی

اتصالات مختلفی بین اجزا دزدگیر اماکن وجود دارد. این اتصالات یا به شکل بی‌سیم و از طریق شبکه و یا به شکل سیم‌کشی می‌باشند..